Termék kereső

contactus opt2

Pályázatok

Kedvezményezett neve: PR Novum Kft.

A projekt címe: Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogram

A projekt célja:

A hitelprogram az Európai Unió által biztosított, a Covid19-világjárvány és társadalmi következményei okozta válság ...

OTP SZÉP Kártyás fizetés

Tisztelt Vásárlóink!

 

Webáruházunk termékei OTP Szép kártyával is fizethetőek!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Kormány a 617/2021. (XI. 8.) Korm. rendeletével (továbbiakban Kormányrendelet) 2022. szeptember 30-ig ...

Kosar info

Rendelés minimális értéke!

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat,hogy webáruházunkban a rendelés minimális értéke
20 000 Ft!

Kiszállítási információk

A kiszállítással kapcsolatos információk megtekintéséhez kattintson ide!

Vásárlói tájékoztató a ...

Farsangi hidegtál

A farsang egy hosszabb időszak, pontosan a vízkereszttől (január 6) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó periódus elnevezése. Nem köthető keresztény ünnephez, inkább népi hagyományokból gyökeredzik. Nagy vigadalmak, mulatságok, bálok és népi ...

Céges záró vacsora

A vállalatok részéről - nagyságtól vagy profiltól függetlenül – általában minden év decemberében megrendezésre kerül egy céges záró vacsora, ami több szempontból is fontos a vezetőknek és munkatársaknak egyaránt.

Egy céges záró vacsora elsődleges célja, ...

Kiszállítás, házhozszállítás

Céges rendezvény, állófogadás, meglepetés buli, esküvő, legénybúcsú, születésnap, névnap, gyerekzsúr, szalagavató, ballagás, karácsony, szilveszter vagy csak egy baráti összejövetel?

Ha étel rendelés, akkor válassza bizalommal a HIDEGTÁLKIRÁLYT!

...
A rendelés menete

Nálunk regisztráció nélkül is leadhatja a rendelését és csak 1 percet vesz igénybe!

Termék kiválasztása

Válassza ki a vásárolni kívánt terméket webáruházunkban. 

Itt különböző információkat láthat az adott termékről. Válassza ki a termék ...

GYIK

A Hidegtálkirály telefonos ügyfélszolgálata reggel 8 órától este 18 óráig érhető el, a hét minden napján.

Milyen időintervallumban szállítjuk ki a megrendelt termékeket?

Az év 365 napjában 8 és 18 óra között.

Megoldható egyéb időpont is?

Igen! ...

Szalagavató

 

A szalagavató a diákok életében az egyik legmeghatározóbb esemény, áttételesen ugyan, de valójában a gyermekkor végét jelenti.

A szalagavató hagyománya összefonódik a ballagással, ami Selmecbányáról indult ki. Ott búcsúztak először a diákok az ...

Ballagási hidegtálak

"Régi harcok, régi kopott könyvek

Derû, mosoly, néha fájó könnyek

Múlik minden, suhannak az évek

Búcsút intünk fájó diákévek."

(Hemingway)

A Ballagás története

 

A ballagás hazánkban a XIX. század második felében kezdődött. 

Egy ...

Diplomaosztó

 

A diplomaosztó ünnepség az a szertartás, melyet az adott felsőoktatási intézmény szervez, hogy végzős hallgatói ünnepélyes keretek között vehessék át diplomájukat.

Ebből adódóan a családok életében óriási eseménynek számít gyermekük diplomaosztó ...

Nőnap

A Nőnap ünneplésének egyetlen hátránya – akár céges, akár otthoni ünneplésről van szó -, hogy a nőket nem lehet bevonni az előkészületekbe. Így a lehetőségek beszűkülni látszanak, ennek ellenére nincs ok az elkeseredésre.

Hidegtálrendeléssel, házhoz ...

Valentin-nap

Szent Valentin a szerelmesek védőszentje. Megünneplésére világszerte minden évben február 14. napján kerül sor. A Valentin nap megünneplése ma már hazánkban is elterjedt szokás.

Magyarországon csak a XX. század legvégén vált ismertté a Valentin nap, ...

Eljegyzés

 

Az eljegyzés két ember között a közös házasságukra tett ígéretet jelöli. Legtöbbször az eljegyzés után – bizonyos idő elteltével – sor kerül az esküvőre.

Napjainkban már csupán szokásként él az eljegyzés szertartása, hiszen semmilyen törvény nem ...

Esküvő

Napjainkban egyre gyakoribb megoldás esküvő alkalmával a násznép vendégül látása hidegkonyhai megoldással. A hidegtál és saláta nem csak alkalomhoz illően elegáns, de friss, egészséges, és sokféle ízlést képes egyszerre kiszolgálni.

Az esküvő egy jogi ...

Anyák napja

Az anyák napja az egyik legkedvesebb ünnep az évben. Globálisan szinte mindenhol megünneplik.

Hazánkban az anyák napja május első vasárnapján van. Ilyenkor illő az édesanyákat felmenteni a szokványos házimunkák alól. A gyerekek és az édesapa karöltve ...

Húsvéti hidegtálak

A húsvét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe, mely alkalommal a hívők Jézus feltámadását ünneplik.

A Biblia szerint Jézus megváltotta az emberiség összes bűnét a kereszthalál által, majd a halál felett is győzedelmeskedett a feltámadásával. Ezt ...

Pünkösd

A pünkösd keresztény ünnep, mely napon a hívők a Szentlélek kiáradását ünneplik meg. Minden évben húsvét után a 7. vasárnapon és hétfőn kerül megünneplésre.

A katolikus hit szerint a pünkösd jelenti a húsvéti misztérium beteljesedését. Éppen ezért a ...

Márton nap

A Márton nap kifejezetten magyar ünnep, november 11-én tartandó. Napjainkban a november 11-éhez legközelebb eső hétvége a Márton napi vásárok és programok időszaka.

Hagyományosan a Márton nap az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor nem csak ...

Mindenszentek

A mindenszentek ünnepe és a halottak napja sok ember számára összemosódik, mivel egymást követő napokon van, november 1-én és 2-án.

Mindenszentek napja hagyományosan november első napja, ez az összes üdvözült lélek ünnepe, továbbá azokat a szenteket ...

Mikulás

Mikulás napja december 6-án van, mint ahogy azt minden gyermek nagyon jól tudja, hiszen aznap reggelre ébredve megtalálják az ajándékaikat, amit a Mikulás hozott számukra.

Napjainkban a Mikulás a legenda szerint Lappföldön él. Minden évben ...

Karácsony

A karácsony a keresztények számára Jézus születésének ünnepe, ám nem csak a vallásos emberek számára fontos ez az időszak, hiszen az egész világ a szeretet ünnepeként éli meg. A karácsony globálisan a legjelentősebb, a legszélesebb körben megült ünnep.

...
Karácsonyi ételek és szokások

A karácsony nem csupán egyetlen ünnepet, hanem egy egész ünnep-sorozatot jelöl, melyről a legtöbb embernek a szeretet, a vendégjárás, az ajándékozás és az evés-ivás jut eszébe.

Van néhány karácsonyi szokás, ami évszázadokon keresztül fennmaradt. Ilyen ...

Szilveszter

A szilveszter a világ nyugati felén minden ember számára az év lezárását és az új év kezdetét jelöli, mely köré hagyományok sora kötődik.

Az év utolsó napja, egyben az év zárása a szilveszter elnevezést I. Szilveszter pápa után kapta, aki a IV. ...

Üzleti vacsora illemtana

Az üzleti ebéd vagy vacsora régóta hagyományosan bevett szokás üzletfelek között, mely alkalmat ad a kapcsolatok megalapozására, illetve konkrét szerződések megbeszélésére.

Egy üzleti vacsora mindenképpen előzetes tervezést kíván, főként a vacsorát ...

Rendezvények, események, party szervíz, catering

Rendezvények, különleges események, esetleg saját házi buli, vagy céges parti, évzáró? Sok éves tapasztalat a party szervíz, catering terén.

Önnek a HIDEGTÁLKIRÁLYRA van szüksége!

Friss hidegtálak, saláták óriási választéka található meg kínálatunkban. ...

Halotti tor

Halotti tor alkalmával válassza a vendéglátás legkényelmesebb és legegyszerűbb módját, rendeljen hidegtálat házhoz szállítással.

A javaslat oka roppant egyszerű. Halotti tor előtt a család kimerült a lelki bánat és a sok ügyintézés miatt. A halotti ...

Az online bankkártyás fizetést fejleszti és üzemelteti:
simplepay otp bankcard en top

Bankkártyás fizetési tájékoztató

 
 
 

 

A hidegkonyha története és filozófiája

 

A hidegkonyha eredetét nehéz meghatározni. Nem volt senki, aki egyszer csak rámutatott néhány összetevőre, és azt mondta, hogy mostantól ez lesz a hidegkonyha. Inkább néhány ismert irányzat együttesen határozta meg a mai hidegkonyha jellegét.

A hidegkonyha nevében benne van a lényeg. Olyan finomságok gyűjtőneve, amelyeket nem melegen fogyasztunk. Persze az évek során a hidegkonyha kifejezés mindig mást jelentett. Elég csak végignéznünk a hidegkonyhák mostani kínálatán. A hidegtálaikon nyugodt szívvel kínálnak olyan elemeket (pl.: húsokat), amelyek sütéssel-főzéssel készültek.


Már megint ezek a svédek

 

A svédekről általában mindenkinek két dolog jut az eszébe. Az IKEA és a svédasztal. Most mi az utóbbival fogunk foglalkozni, mert a svédasztal megjelenése mindenképpen összefügg a hidegkonyha megjelenésével, a hidegkonyha elterjedésével.

A smörgåsbord svéd kifejezés, amely nagyjából az ünnepi étkezések jellemző formáit foglalja magában. Ilyenkor egy nagyobb asztalon a házigazda hideg és meleg ételeket sorakoztat fel, melyből mindenki a kedvére válogathat. És ez hogyan kapcsolódik a hidegkonyhához? Nos, a smörgåsbord a szendvics és az asztal szavakból áll össze, és általában hideg asztalként, vagy hideg büféként értelmezik világszerte. Egyszóval a mai hidegkonyha elődjeként is tekinthetünk rá.

Eredetileg a 16. század környékén a svéd arisztokraták lakomáiból alakult ki az elnevezés, ahol mindig felállítottak egy asztalt (brännvinsbord), ahol a házigazda égetett szesszel, kis, könnyen és kulturáltan fogyasztható falatkákkal (jellemzően kenyér, vaj, sajt, hering) vendégelte meg a meghívottakat. Persze a hideg alapanyagok sokszínűsége kombinációk sokaságát tette lehetővé, ezért egy idő után annyiféle finomságtól roskadoztak az asztalok, hogy azok átkerültek a vacsoraasztalra. 

1912-ig a svédasztal szinte kizárólag hidegkonyhát jelentett. A stockholmi olimpia jelentette a fordulópontot, amikor a hidegkonyha „felmelegedett”, miután az éttermek már főételeket is felszolgáltak. Az igazi áttörés 1939-ben következett be, amikor a New York-i kiállításon a svéd pavilon éttermében forgó svédasztalokon lehetett megkóstolni az ízletesebbnél ízletesebb fogásokat. A hidegkonyha és a svédasztal közötti különbség ekkor vált igazán markánssá.

A svédeknél a mai napig hatalmas hagyománya van a hidegkonyhának. Nem véletlen, hogy a legtöbb hidegkonyhai ételekre szakosodott vendéglátóhely is a skandináv országokban található.


A kaszinótojás és a hidegkonyha kapcsolata

 

A történelmi írásos bizonyítékok alapján Rómában készítettékel az első kaszinótojást. Nevezetesen Marcus Apicius Gavius mesterszakács fejéből pattant ki az ötlet még az I. században. A császá

ri udvar által is nagy becsben tartott szakács elkötelezett híve volt a fényűző vendéglátásnak, és ezt hidegkonyhájának minden négyzetcentimétere tükrözte. A legenda szerint Marcus Apicius Gavius egy idő utánparanoiás lett, ésrettegett az elszegényedéstől. Ekkor vetette papírra a hidegkonyháját fémjelző, magasba emelő receptjeit, és a könyvet latin mellett görögre is lefordíttatta.  Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy Európában a hidegkonyha alapreceptjei futótűzként terjedtek el. Igaz nem olyan gyorsan, mint amilyen gyorsan az állandó félelemtől megtébolyult mesterszakács végett vetett az életének.

A fennmaradt receptek közül magasan kitűnik a kaszinótojás, amelyet a hidegkonyha részeként évszázadokon keresztül előételként szolgáltak fel. Majd a svédasztalok egyik közkedvelt kellékéve vált, és a mai napig a hidegkonyha, és a pazar hidegtálak elengedhetetlen és közkedvelt eleme. 

Nem csak kaszinótojásként, hanem töltött tojásként, mimózatojásként, salátatojásként, öltözött tojásként is hallhattunk már róla. De akkor Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában miért terjed el az „orosz tojás” kifejezés? A válasz igen prózai. Az ottani hidegkonyhák a hidegtálak mellett főként oroszsaláta-ágyon tálalják fel a kaszinótojást. A főtt krumpli, a sárgarépa, az alma, az uborka, a kockára vágott, főtt csirkehús, és a világhírű olivje szósz, vagy annak pótlására használt provanszáli szósz mennyei megkoronázást kap a kaszinótojás személyében. 

 

Angyali és ördögi tojások a hidegkonyhában

 

Nagy-Britanniában 1786-ban „Deviled Egg”-ként (ördögi tojás) vált ismerté, amelyből az ördögi jelző a pikáns ízesítésre utalt. Különféle feljegyzések pedig arról tanúskodnak, hogy az egyház hathatós közbenjárásá

Végül a tengerentúlra is így jutott el a kaszinótojás, ahol ma is előszeretettel használja az ottani hidegkonyha, és a hidegtálakon folyamatosan főszerelővé lép elő.  A kaszinótojás nem csak ízében, hanem megjelenésében, esztétikus tálalhatóságában is kiemelkedik a hidegkonyha ismert alkotóelemei közül. val a hidegkonyha művészetben megjelent az „Angel Egg” (Angyali tojás), amely sokkal enyhébb fűszerezése révén vált közkedveltté.

 

A hidegkonyha a kényelemről, a ízlésességről, a sokszínűségről és az egészséges táplálkozásról szól

 

A hidegkonyha filozófiája mögött az áll, hogy hogyan lehet minőségi alapanyagok felhasználásával gyorsan, bonyolult konyhai műveletek nélkül jóllakatni viszonylag sok embert ízlésesen. Akár úgy, hogy maga az étkezés lehessen az esemény, az est, a parti, az ünneplés egyik fénypontja. 

Ezért a hidegkonyha remekeivel, a hidegtálakkal leginkább éttermekben, baráti összejöveteleken, céges bulikon, egy-egy komolyabb tárgyaláson, szállodákban találkozhatunk.

Amit mindenképp érdemes még kiemelni, az a hidegkonyhák egyészségre gyakorolt hatása. A minőségi húsok, halak, friss és egészséges zöldségek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember úgy lakjon jól, hogy figyel az egészségére, és az étkezés befejeztével ne érezze úgy, hogy túlette magát, vagy éppen azt, hogy mindjárt szétdurran.

Amennyiben minőségi alapanyagokból elkészített, ízléses kompozícióban megálmodott hidegtálakat keres, akkor nézzen körül a Hidegtálkirály kínálatában. Biztosan meg fogja találni a hatalmas kínálatban azt a hidegtálat, amelyet Ön keres. 

 

 

 

 

Scroll to top

Az online bankkártyás fizetést fejleszti és üzemelteti:
simplepay otp bankcard en top

Bankkártyás fizetési tájékoztató

simplepay otp bankcard en top

OTP SZÉP kártya fizetési tájékoztató